perjantai 23. joulukuuta 2016

Joulunaikaa Tanskassa

Joulu on Tanskassa aika iso juttu. Sen odotus alkaa heti marraskuun alussa, kun jouluoluet tulevat myyntiin. Sen jälkeen joka puolelle ilmestyy joulutoreja, näyteikkunoiden asetelmat vaihtuvat jouluisiksi ja kauppojen jouluosastot aukeavat. Jopa jouluvalojen sytytys oli täällä oikea tapahtuma, jonne kerääntyi valtava määrä ihmisiä valoja ihastelemaan!

J-Dag on siis se päivä, jolloin panimoiden jouluoluita saa alkaa myymään. Joka marraskuun ensimmäisenä perjantaina "joulutontut" ilmestyvät baareihin ja halukkaat saavat ilmaista jouluolutta. Odensessa J-Dagin päätapahtuma järjestettiin Munke Mose -puistossa, jossa jokea pitkin lipuvista laivoista pääsi hakemaan Albanin jouluolutta. Se oli aikamoinen spektaakkeli ilotulituksineen kaikkineen.

1 Köpiksen joulukatua - 2 J-Dagin jouluoluet - 3 Æbleskivereitä ja piparkakkuja yliopistolla

Joulutoreja onkin ollut sen jälkeen miltei joka sormelle. Odensessa niitä järjestettiin kaksin kappalein yhteensä kolmena viikonloppuna: oli (totta kai) H.C. Andersenin joulutori sekä den hyggeliste julmarket, jotka täytyi molemmat tietenkin käydä tsekkaamassa. Kävimme myös Egeskovin joulutorilla Kværndrupissa sekä Kööpenhaminan toreilla. Harmillisesti aika loppui Köpiksessä kesken, emmekä ehtineet käydä ihastelemassa Tivolin jouluvalaistuksia muuta kuin ulkoa päin.Pääsin osallistumaan myös hollantilaiseen perinteeseen, kun juhlistettiin Sintreklaasin päivää vaihtariporukalla. Meidän piti kaikkien ostaa kolme noin 25 kruunun arvoista lahjaa, jotka asetettiin pöydälle piirin keskelle. Sitten noppaa heittämällä saimme joko ottaa lahjan pöydältä, ojentaa sen seuraavalle tai vaikka varastaa joltain toiselta. Kun kaikki lahjat olivat otettu pöydältä, paketit avattiin ja noppapeliä jatkettiin vielä jonkin aikaa, kunnes jokaisella oli kolme lahjaa. Kyseessä oli siis vähän kuin monimutkaisempi Secret Santa.

Sinterklaas

Jouluksi lensin koti-Suomeen. Olo oli alkuun outo, koska mikään kotona ei ollut muuttunut, vaikka itse onkin kuin eri ihminen vaihtosyksyn ansiosta. Onneksi elämäni Tanskassa ei ole vielä ohi, vaan ennen vuodenvaihdetta matkustan vielä tammikuuksi Odenseen!


EDIT: Törmäsin tähän videoon, josta selviää lisää tanskalaisia jouluperinteitä (paljolti samanlaisia kuin meillä Suomessakin!)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti