keskiviikko 2. marraskuuta 2016

12 erikoista asiaa Tanskassa

Vaikka Tanskassa ja Suomessa on paljon samaa, silloin tällöin vastaan tulee niin hyviä kuin huonojakin eroavaisuuksia. Tässä postauksessa kerron joistakin omituisista ja erikoisista asioista Tanskassa ja Odensessa.

 Luomu on (yleensä) halvempaa kuin tehotuotettu. Tämä oli positiivinen yllätys, kun kävin ensimmäisiä kertoja kaupassa. Nyt kun tarkemmin ajattelee, ei tarjolla oikeastaan edes ole muita kuin luonnonmukaisia tuotteita, etenkään hevi-osastoilla.

 16-vuotias voi ostaa alkoholia. Tanskassa 16-vuotias voi ostaa mietoja alkoholijuomia, 18-vuotias myös väkeviä. Alaikärajaa alkoholin juomiselle ei ole ollenkaan. Ei siis ole tarvinnut loukkaantua, vaikkei kassalla ole kysytty papereita. :D

 Väkevät ruokakaupassa. Täällä ei Alkoa tunneta, vaan kaikki alkoholijuomat löytyvät ruokakaupasta. Valikoimaakin riittää etenkin oluiden ja viinien osalta.

Neljän euron kyykkyviini

► J-Dag. Marraskuun ensimmäisenä perjantaina kello 20:59 alkaa joulujuomien myynti, jota juhlitaan tanskalaiseen tapaan juomalla paljon. Tänä vuonna perjantaina 4. marraskuuta Albani tarjoaa ilmaista jouluolutta kaikille ja "joulutontut" ilmestyvät baareihin ympäri Odensea.

► Ei astiankuivauskaappeja. Edelleenkin ärsyttää, ettei astioita voi laittaa kuivumaan kaappiin. Onneksi meillä on käytössä edes pöytäversio, mutta se ei silti ole yhtään sama asia.

► Unisex-vessat. Yliopistolla kaikki vessat ovat sekä naisille että miehille. Kätevää, kun ei tarvitse erikseen tarkistaa, onko menossa oikeasta ovesta.

 Yliopiston baari. Nedenunder on vakipaikka oikeastaan kaikille SDUn opiskelijoille. Jengaa, yatzya ja alkoholia. Vieläkin vähän huvittaa, kun jo kello 16 yliopistolla tulee vastaan humalaisia opiskelijoita. Ei kyllä mikään ihme, kun olut maksaa vaivaiset 10 kruunua (~ 1,3 €).

 Kakkurakkaus. Tanskalaiset rakastavat kakkua. Yliopistollakin sitä jaetaan kaikille jatkuvasti, ja kerran sain kokonaisen kakun yhdeltä yliopiston henkilökunnasta ihan vaan koska hän "ei tiennyt, mitä sillä tehdä".

Drømmekage ungdomshusetissa ja yliopistolla


► Ovet avautuvat väärin. Yhä edelleen koen hankalaksi avata ovia, kun ne aukeavat päinvastoin kuin Suomessa. Tai joskus ne aukeavat miten sattuu, jolloin ei koskaan voi tietää, mitä odottaa. Tilannetta ei auta se, että nopealla vilkaisulla sanat tryk (työnnä) ja træk (vedä) sekoittuvat helposti keskenään.

► Leikkelevalikoima. Pakko myöntää, etten ole suurin leikkeleiden ystävä, mutta siitä huolimatta olen huomannut tämän valtavan valikoiman. Leikkeleitä on jokaisesta eläimestä ja elimestä lähtien, maustettuna tai maustamattomana, pyöreänä ja kulmikkaana.

► Pyöräily. Odense on oikea pyöräilykaupunki, ja sen huomaa. En ollut koskaan ollut pyöräruuhkassa, mutta täällä se on joka-aamuinen ongelma. Jos sulla ei ole pyörää, oot outo. Ikävä tulee huippukuntoisia pyöräteitä ja -kaistoja, joilla ei tarvitse väistellä jalankulkijoita tai autoja!

Aamuruuhkassa

Ja viimeisenä, muttei suinkaan vähäisimpänä:

► Hygge. Kukaan ei tarkalleen tiedä, mitä hygge on, mutta varmasti jokaisen hyggeen kuuluu yhdessäolo ja mukavuus. Hygge tarkoittaa vähän eri asioita eri ihmisille ja kuulemma siitä voi olla eri variaatioita eri tilanteisiin, kuten joulu-hygge tai oluella-baarissa-hygge. Helpoiten sen kääntäisi englanniksi varmaan sanalla "coziness", mutta se on liian yksinkertainen määritelmä monimuotoiselle käsitteelle.


Ilmainen kakku, ole hyvä!

1 kommentti:

  1. Norjassa Strömsö tv-ohjelman nimi on käännetty "Hygge på Strömsö". Erittäin osuva käännös on kyllä. En tosin edes tiennyt, että ohjelmaa esitetään Norjassa.
    t:Sipuli-täti

    VastaaPoista