tiistai 28. maaliskuuta 2017

Lisää erikoisia asioita Tanskassa

Kevään kunniaksi listasin vielä pari erityispiirrettä Tanskasta ja sen kulttuurista, jotka kiinnittivät huomioni vaihdon aikana. Tässäpä ne tulevat:

► Tanskan lippu. Tanskalaiset eivät ole mitenkään yli-isänmaallisia, mutta maan lippu tulee vastaan joka tilanteessa. Erityisesti syntymäpäivinä punavalkoinen lippu koristaa niin onnittelukortteja, lahjapaperia kuin kakkuakin - yleensä lippuja on esillä myös juhlapaikan pihassa, joten siitä voi helposti päätellä, missä on bileet meneillään.


► Huumori. Mikä on mustaa ja välillä tilannetajutonta? Tanskalainen huumori. Sama pätee myös allekirjoittaneen huumoriin. Sarkasmi ja musta huumori elävät täällä vahvoina. Jos vitsi ei saa sua melkein itkemään, se ei ollut kovin hyvä.

► Alkoholin käyttö. Aamusnapsit, olutta lounaalla, välipalalla, töiden jälkeen, illallisella ja pari vielä sen jälkeen, snapseja juhlatilaisuuksissa (= lähes mikä vain tilaisuus)... Tanskalainen juomakulttuuri on täynnä perinteitä, joista tärkein on se, että alkoholi kuuluu jokapäiväiseen elämään. Siitä huolimatta, tai ehkä juuri sen ansiosta, asenne alkoholia kohtaan ja sen käyttö vaikuttaa terveellisemmältä kuin Suomessa.

► Hengailu luokassa luennon loputtua. Miksi sinne saliin täytyy jäädä hengailemaan? Siinä missä kotiyliopistossa luentsalista paetaan heti luennon päätyttyä vapauteen, tanskalaiset opiskelijat jäävät seurustelemaan ja suunnittelemaan paikoillensa ihan kuin eivät olisi huomanneet tunnin loppuneen. Tanskassa ensimmäisenä luokasta katosivat aina opettajat, eikä heiltä ehtinyt luennon jälkeen edes kysyä mitään, kun taas opiskelijat istuivat mielellään tunkkaisissa saleissa seuraavan luennon alkuun asti. Ihme porukkaa.

Sønderborgissakin tuli käytyä pikavisiitillä

Sellaisia kummallisuuksia tällä kertaa. Matkakuume ei ole ollut niin paha kuin pelkäsin, mutta kyllä se silti koko ajan polttelee. Tanskaan on tullut palattua jo kerran, ja toukokuulle olisi suunnitteilla seuraava vierailu. Sitä ennen kuitenkin Budapest ja kauan odotettu Islannin matka!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti